2011. január 6., csütörtök

Induljon az év - Hősök

Végre kedv híján is jobban állok. Jöjjön hát az év első igazi bejegyzése, ami nem videólinkből vagy egyéb bemásolt dologból áll. Egyfajta összefoglalás ez a tavalyi évről, s ténylegesen megkezdjük az ideit.


2010 nagyon durva év volt. Sok változással: megannyi új élménnyel és ismerőssel lettem gazdagabb. Készült vagy két tucat közreműködés különböző előadókkal. A feltörekvő rap csapatoktól kezdve (Másszemszög) menő poprock bandával (Fish!) is. A Hősökkel közel 80 fellépésünk volt. Elképesztő szám, főleg, hogy eddig maximum 60 volt a csúcs egy évben, s ezt bőven megfejeltük tavaly. Túlzás és nagyképűség nélkül állítom, hogy a hazai hiphop csapatok közül színpadon mi vagyunk az egyik legerősebbek. Nincs mellébeszélés: ugyanolyan energiával
nyomjuk 50 embernek mint 1000-nek. Lendület és sodrás, a közönség aktív bevonása, sok poén, interaktív oda-vissza és spontán dolgok, pozitív élmények. Nincsenek nagyképű sztárallűrök, a fellépések előtt és után pörgünk az emberekkel, s legfontosabb, hogy nincs megjátszás, tényleg közvetlen és őszinte emberek vagyunk.


Áprilisban Veszprémben debütált a Zhe Band-el közös élő koncertműsorunk. Közel 20-ig jutottunk év végéig. Voltunk a Dürer-Kertben és az Expresszóban kétszer is, eljutottunk pár fesztiválra és klubba, Siófokon az MTV Iconon közel 8000 ember előtt léptünk fel, s egyre jobban kezdünk belejönni ebbe a felállásba is. Nem könnyű, hisz tízszer annyi dologra kell figyelni, mint egy szimpla DJ-s fellépésnél. Könnyebben elfárad az ember, technikailag meg kell találni az arányokat, a hangzáson van még mit gyúrnunk. De törekedünk ebben is a lehető legjobbra. Csak úgy, mint a zenekarunk. 7-8 év korkülönbség van ugyan, de a srácok nagyon sokat tesznek azért, hogy mind az új dalok, mind a régiek kiváló "hangszeres köntöst" kapjanak.




Érdekes dolgot számoltam ki. A legtöbb közös bulink, nem egy hiphop csapattal, hanem egy metál bandával volt. A Superbutt társaságában 13 koncertet nyomtunk le. A nagyszerű PASO vendégeként a Hegyalja és Pannónia Fesztivál nagyszínpadán közreműködtünk egy-egy szám erejéig. Nagyon sokat tanultunk tavaly. Koncertszervezés, hozzáállás, profibb szemlélet. Ehhez kellett az a sok kiemelt rendezvény, melyre szimpla rap előadóként nem nagyon ér oda az ember. Azt akarom ezzel mondani kicsit, hogy a hazai hiphop kört kissé beszűkültnek és kevésbé hosszútávon gondolkodó közegnek tartom. Már vannak nagyon fain lemezek és penge videóklipek, van egy csomó őrületes flow-al rendelkező MC, de a profizmus hiányzik szerintem. Nincsenek produkciók és egyéniségek. Pár csapat kivétel ezalól, s szerintem a jövő nagy kérdése, hogy mennyien tudnak előrelépni ezek közül.

A nyarat kőkeményen megnyomtuk. A Balaton Sound kivételével minden fesztiválra odaértünk. A legkedvesebb az Utcazene volt, ahol hazai pályán, Veszprém főterén játszhattunk nagyon sok ember előtt. A meglepetés az Efott volt, ahol matinéidőpontban ugyan, de zseniális hangulatú buli kerekedett. Aztán augusztus végén jött az OSG a Westend tetőn utoljára. Mikor mi léptünk 4-5000 volt a színpad körül. Talán ez volt a legjobb tavalyi bulink.



Nagyon sokat köszönhetünk a DC-nek, a Redbull-nak, a Burn-nek, az Offline-nak és az MTV-nek. Profi cégek, jó marketingstratégiával, akik 2010-ben sem voltak restek támogatni minket. Higyjétek el, hosszútávon nehéz mecénások nélkül. Nem megalkuvás ez, hisz ugyanúgy magunk tudjuk adni, nem kell változnunk, csak van háttér, akik látják mekkora erő és közönség van a magyar hiphop mögött.



Van azért hiányérzetem is. Tavaly 4 klipet ígértünk, de csak 2 lett belőle. A Flashback videója szerintem az eddigi legjobb mozgóképes anyagunk, mégsem durrant akkorát, mint gondoltam. Nem kiemelkedő a nézettsége sem, mégis az egyik kedvencem. Hiába, sokszor vagyok úgy lemezekkel is, hogy pont azokban a dalokban találok értéket, melyeket más nem ajnároz annyira. Nem fordított pszichológia ez, inkább valami egészen más lehet. Aztán jött az Aki velünk... júniusban. Elvárások nélkül forgattuk le, kapkodás is volt, sőt aznap találtunk ki egy csomó helyszínt rá. És lám - minden tekintetben - talán az eddigi legjobb visszhangokat kapó videónk lett. A fellépéseken a szám maga Mindörökké/Betűzdel/OSG szintű biztos ponttá nőtte ki magát. Ahogy mondani szoktam, ha ez megszólal, akkor tényleg lebontjuk a házat rá.


És akkor el is érkeztem az idei évhez. 2011 első nagy dobása az új Hősök lemez lesz, mely a negyedik albumunk lesz a 2002-es Szóhisztéria, a 2003-as Nyelvtan és a 2008-as Klasszik után. Durva ezeket leírni. Idén októberben leszünk 10 évesek. Mintha tegnap lett volna a 2001-es tapolca-diszeli buli. Az volt az első hivatalos Hősök fellépés. Videókazettán megvan még a mai napig. Joeker épp házifeladatot ír a fellépés előtt, én pedig a buli végén egy régi csajommal csókolózom a művelődési ház táncparkettjének közepén. Nyertünk Hiphop Missiont, bejártuk azóta az országot, felnőttünk. Régen a Sörkert nevű veszprémi kocsmában beszéltük meg milyen számokat csináljunk. Most már Mentha családapa, mindenkinek van privát melója. Felnőttünk, durva ezt leírni. De van amiben sosem. A hozzáállás, a zene iránti szeretet és a Hősök iránti alázat 10 éve szakadatlan. Márciusban jön az eddigi legjobb és legszínesebb albumunk. Találkozzunk idén is a koncerteken. Magunk miatt és miattatok is. Megéri és érdemes!


Ez az én újévi köszöntőm.


Pétfürdő, 2011. január 6.

Eckü

4 megjegyzés:

  1. egyenes, őszinte! :) ezt szeressük! :)

    Kikka voltam

    VálaszTörlés
  2. Nem semmi, még legalább 10 évig nyomjátok!!

    VálaszTörlés
  3. jó cikk!
    ebből kellene több.A Flashback szerintem is a legjobb klip(arra szavaztam)!
    Sok sikert
    Szomszéd srác akit az anyukája nem enged sehova!

    VálaszTörlés