2010. október 3., vasárnap

Lemezajánló: Phat - A skorpió mérge

Phat - A Skorpió mérge
/Bloose Broavaz/

A győri MC bemutatkozó szólólemezére igen régóta várt a hazai hiphop közeg. A mára már kultikus Tibbahnation első felvonásán való debütálása óta egyre csak fejlődő mikrofonos a 2000-es évek óta stabil pont minden felvételben. Csapatban összehozott négy Rydu meg két Connections albumot. No meg egy rakat közreműködést is.

Aztán idén áprilisban lecsapott végre a Skorpió mérge. A zenék többnyire egyszerű, mintaalapú bítek Tibbahtól és Deegotól, de írt Saiid és Jiffo is egy-egy muzsikát. Az egyórás játékidejű lemeznek vannak gyengébb trekkjei, ami talán annak tudható be, hogy mondjuk két erős versszak után a harmadik picit erőtlenebb(pl. ’Riadó’). Viszont tartalmilag, mondanivalóban és flow-ban a számok zöme pazar. A címadó nóta lüktető alapjára lehetetlen nem bólogatni - van benne stenk, ahogy mondják. Aztán jön az ’Ellenség a Kapuknál’, melyben refrén nélkül borítja a hallgatóra az okosságot Phat. Annyira telítettek és erősek a sorok itt, hogy többször kell visszapörgetni a sok szálon építkező szóáradatot. A Barbárfivérekkel közös ’Mit Lehet Tenni’ váltogatós rapjei lazák nagyon, de a csúcspont a Bankossal közös ’Szárnyak’ című nóta.

A melankolikus hangulatú alapon a dumákat hallva mérhetetlen szabadságvágy keríti hatalmába az embert. A fekete-fehér borítóval operáló körítés erősen közepes, ugyanakkor összességében az idei év egyik legerősebb hanganyagával van dolgunk magyar rap fronton.


/a lemezkritika az idei évi tavaszi New Noise magazinban is olvasható/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése