2009. május 11., hétfő

Funktasztikus - Jelentések Fanyarországról

A héten kinn a friss Planet Z magazin, Funk lemezéről az alábbiakat gondoltam majd írtam is le:


Funktasztikus - Jelentések Fanyarországról
/Kompany-Funkton/


„Mélyen tisztelt törvényhozó, csak az fáj, hogy nagyobb az állami apparátus, mint a középosztály”

Funk N' Stein majd Interfunk néven a 90-es évek közepétől kezdve aktív szólókarrier, a Kamikaze tagjaként a mainstream körök deszkáit is megjárja, hallgat kicsit, majd visszatér a hatodik sorlemezével, melyet tavaly év végére tervezett, de végül idén áprilisban jelentetett meg a Kompany kiadó égisze alatt. A mezőkövesdi emszí hozta az albumra a borsodi valóságot, megtekeri a sorokat, s olyan hangulatot teremt a 18 számmal, mely mellett nem megy el szó nélkül a kritikus sem. Velőig hatolnak a dumái, s ha a felfokozott tempó miatt gondba kerül az értéssel az ember, felcsaphatja a szövegkönyvet segítség gyanánt. Jó olyan lemezt hallgatni, mely a mély tartalma miatt érint meg, s ismerem a gondolatot amit leír, de így én nem tudnám megfogalmazni.

Inmédiászresz indít a Fanyarország felvétele, melyben Sub Bass Monster küld kiváló refrént Funk strófái közé. Az album zenei alapjainak nagy részét Funkton és Fakt jegyzi, utóbbi írta a legendás Rapmotel lemez bítjeinek a nagy részét. A szkreccseket QC és Director-X húzta a , helyén vannak ezek is. Érdekesség, hogy több nótában megszólal a híres konferanszié Kellér Dezső hangja: a Hárdkórban például párbeszéd bontakozik ki időt és teret áthidalva. Az Őszinte szerelem kalauzolja vissza a hallgatót, hogyan s miképp ismerkedett meg Funk a rap zenével: Yo! Mtv raps, Chronic lemez, nadrágszoknya, Eger - csak pár apró, de igen fontos alkotó a 30 felé közelítő emszí gyerekkorából. A lemez a csúcsát a Boldogság utca 17. c. trekknél éri el, ami valójában egy remix. Az eredeti alapot a pécsi Punnany Massif ütemgyárosa, Rendben Man cserélte sajátjára. Az így elkészült produktum raptechnikailag és zeneileg Mc Solaar-t idézte fel bennem egyből.


Aztán van itt egy betét a magyar hiphop nagyöregjétől Györemix!-től személyesen, aki másfélperces monológban beszél Funkról, majd a Város Peremén pihentet le az Exodus outrója előtt. Bár még sok jó anyagot hozhat az idei év, a hazai paletta egyik legjobbja nálam már tuti, hogy a Jelentések Fanyarországról lesz.

2 megjegyzés:

  1. hajrá funk!...én és gondolom sok ember ígyvan vele h sokáig szeretne még látni téged...: )
    hajrá!

    VálaszTörlés