2011. március 18., péntek

Interjú - közértes blog

DuplaPé: - Üdv az oldalon Eckü! Mindenekelőtt gratulálok az új cucchoz, szerintem elég erős anyag lett. Mesélj picit a lemez születéséről, mennyi idő alatt állt össze a dolog, illetve hogy jött a Négy évszak koncepciója?
Eckü: - Ez a negyedik Hősök album, a számot magát bele akartuk fonni a címbe, az évszakok adták magukat. Ha fújt, ha sütött, ha esett mi rengetegszer úton voltunk fellépni vagy éppen Budapestre stúdiózni vagy ügyet intézni és mindig szóba került az időjárás vagy épp csak a körülmények. Nagyon izgalmas tavalyi évünk volt, de az idei sem lesz gyenge. Mentha ötlete volt amúgy konkrétan a lemez címe, s egyből rábólintottunk, amint meghallottuk. A koncepció szintén jött magától. Joeker szövegileg kevesebbet tudott beledobni a közösbe, viszont zenében mindig spiccen volt, így arra gondoltunk, írja meg az évszakokat. Több új producerrel és az élőzenekarunk tagjaival dolgoztunk együtt amúgy az alapokon és a végeredmény egy elég színes valami lett.

DuplaPé: - Mit gondolsz, mennyire más a lemez, mint az eddigiek? Akár hangulat, akár mondanivaló szempontjából? Mennyit változtatok az évek során?
Eckü: - Jobban hasonlít az első két Hősök albumhoz. Több benne az érzelem és a mondanivaló. Van rajta feldolgozás is, ami nem annyira megszokott rap körökben itthon, viszont mi nagy dolognak éltük meg az Ákos-os ügyet, így rátettük ezt is. Van rajta három szóló dal, ami újdonság, hisz Hősök lemezre nem tettünk soha ilyen trekkeket, de fontosnak tartottuk, hogy kicsit megnyíljunk így is, ilyen formában. A hangulat változó. A tavasz reményt és boldogságot sugall. A nyár vidám és önfeledt. Az ősz komorabb, néhol ingadozó és szeszélyes. A tél hideg és szomorú, de ott is találni kapaszkodót. A felgyorsult világ tempóját követve nehéz minden apró kicsi részletre figyelni. Én szeretném, ha mindenki megállna picit és elgondolkodna az igazi értékeken. És hogy mennyit változtunk az évek alatt? Lapozd végig a kiskönyvet, amit a lemez mellé adtunk ingyen. A 2001-es fotó a szobámban mikor írjuk a Hősök című dalt Impulse Tracker-el mindent elárul… Sokat változtunk, de a zene iránti szeretetünk nem lankadt az évek alatt. Ahogy a barátság sem - anélkül nem menne ennyi idő után.

DuplaPé: - Hogyan látod most, 2011 elején a magyar hiphopot? Min kellene szerinted változtatni, mi az amiben jó úton járunk, illetve milyennel tartod a feltörekvő fiatalokat? Van időd/kedved figyelemmel kísérni az új arcokat?
Eckü: - Rengeteg srác keres meg, hogy mondjak véleményt a zenéjéről vagy csak a szövegéről. Ha időm adja eleget is próbálok ezeknek tenni. Néha jelentős késéssel, de általában visszaírok. Gyakori hiba szerintem, hogy idő előtt publikálják ezeket. Kellene még velük várni a legtöbb esetben. Sokszor rossz a minősége a felvételeknek, gyengék az alapok, ezerszer hallott fordulatok vannak a szövegben. Van pár ügyes forma, de ki kell még forrniuk. A magyar hiphop meg olyan, amilyen. Sajnos az utóbbi időben nem vagyok túl jó véleménnyel a közegről. Buta, link, a semmire nagyképű srácokat látok sokszor. Hiába vagy jó, ha mint produkció, nem tudsz kitörni a közegedből, egy idő után mókuskerék-effektus lesz úrrá. A Hősök kilóg kicsit a sorból. Nem vagyunk kiemelkedő szöveggel megáldott MC-k, biztos keményebb zenékre is nyomhatnánk, de tudunk dolgozni csapatban, teszünk a sikerért, ha kell nem alszunk, csakhogy másnapra a kért dolog meglegyen. No meg imádunk fellépni. Ez óriási fegyvertény. Van olyan barátom, aki három számunkat ha ismeri meg hallgatta egész életében, de imádja ha színpadon vagyunk, mert akkor mindig valami jó történik meg. Élőzenekarral meg még nagyobb varázs van, tavaly Veszprém főterét sikerült megtöltenünk az Utcazene Fesztiválon.

A teljes interjú itt olvasható: http://kozertes.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1070331

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése